Комплексна програма розвитку шкіл в Україні
24.10.2021
0
Асоціація «Ліга інформаційних технологій» пропонує комплексну програму розвитку шкіл в Україні. Пропонується за допомогою сучасних технологій збільшити площу шкіл та створити на цій основі універсальні сучасні класи з ІТ спрямуванням.
Пропонується розширити площу приміщень шкіл, які мають внутрішні «двори». Їх пропонується засклити і використати як великі, освітлені класи, з сучасним дизайном (з дотриманням шкільних стандартів «нова школа»), сучасними комп’ютерними комплексами, в яких учні старших чи молодших класів могли б поглиблено вивчати дисципліни з ІТ. Для учнів старших класів це дало б змогу по закінченні школи, отримати професію, пов’язану з ІТ.
Сучасні, великі, світлі, скляні приміщення з можливістю внутрішньої трансформації, з окремим входом, також можна використовувати як соціокультурні приміщення не тільки для учнів, а також для жителів прилеглих будинків в містах. Це дасть змогу проводити різноманітні заходи, зустрічі, використовувати приміщення як коворкінг та інше.
Також на цих площах можливе створення (реконструкція) бібліотек. Це дозволить заощаджувати кошти як на створенні так і на утриманні, перевести бібліотеки в більш придатні, сучасні приміщення, впровадити енергозберігаючі технології, залучити велику кількість відвідувачів бібліотек, проводити різноманітні культурні заходи тощо. Створення цифрових бібліотек збільшить коло громадян, зацікавлених в отриманні актуальних книжок та залучить їх до відвідування бібліотек. Переваги таких приміщень очевидні. Школи отримають величезні додаткові приміщення без проблем з відведенням землі, підведенням комунікацій, відповідати стандартам «нової школи». Школа може стати сучасним освітнім і культурним центром в районах міст.
Реалізація такого проекту передбачає декілька етапів: • Реконструкція шкіл (обладнання додаткових площ) та перетворення їх на сучасні класи ІТ спрямування чи багатофункціональні соціокультурні центри. • Залучення до мережі київських шкіл інститутські площі. В містах України є всі можливості для створення сучасної системи розвитку шкіл. Це розвине культуру міст, залучить молодь, створить умови для наукового розвитку, побудує справжнє демократичне суспільство.